Zelf spijs maken is niet zo moeilijk, als tenminste je hoofd er een beetje bij houdt en niet zo als ik per ongeluk te veel eieren gebruikt waardoor een slappe smurrie ontstaat en je genoodzaakt bent extra amandelen te kopen (want weggooien is ook zo zonde…) waardoor je uiteindelijk eindigt met 1,7 kilo van het goddelijke spul…Gelukkig is het goed in te vriezen. Straks maar flink gevulde speculaas en banketstaven maken dus..
Noodzakelijk is wel een keukenmachine (maar je kunt ook gemalen amandelen kopen). Ik heb me er aan gewaagd om een paar bittere amandelen te gebruiken voor de echte amandelsmaak. Deze bevatten echter het giftige blauwzuur en moeten spaarzaam gebruikt worden. Dan denk je natuurlijk dat die moeilijk te vinden zijn, maar de notenboer op de markt verkocht ze gewoon..
Eigenlijk is het nauwelijks een recept wat ik nu ga geven:
Voor ongeveer 1 kg spijs (dat lijkt veel, maar dat valt reuze tegen…):
500 g amandelen
500 suiker
geraspte citroenschil van 1 citroen
30 bittere amandelen (6 per 100 g)
Ong. 2 eieren
Bereiden amandelspijs:
Ontvlies de bittere amandelen door ze even in heet water te leggen. Maal dan alle amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de suiker en citroenrasp toe en maal nog eens flink.
Kluts de eieren en voeg steeds een scheutje aan het mengsel toe. Flink roeren en kneden tot het de juiste consistentie heeft. Afhankelijk van het oliegehalte van de amandelen moet je meer of minder ei toevoegen.
Laat het spijs een paar dagen goed rijpen in de koelkast zodat ie goed van smaak wordt. Je kunt het ook invriezen. De zelfgemaakte spijs is niet zo fijn van structuur als de gekochte pakjes van Baukje, maar ik hou wel van een iets grovere korrel , vol en citroenig van smaak zonder E-nummers!