Opgerolde broodjes die ik altijd al had willen maken uit Nigella’s Hoe word ik een goddelijke huisvrouw met kaneel, heb ik nu met een recept uit een oude Delicious gemaakt: geen kaneel, maar wel kardemom. De geur van kardemom doet me denken aan onze reis naar India 10 jaar geleden. De geur van kruiden, stof en drukte op de Indiase markt is overweldigend en indringend. Die vergeet je niet zo snel meer. Ik had nog wat gedroogde kardemompitten die ik in de vijzel heb gekneusd. Dan komen er hele kleine geurige zaadjes uit. Je kunt natuurlijk ook kardemompoeder gebruiken. De broodjes zijn smaakvol en lekker om te verorberen bij de thee als het zo koud is. Het zijn ook handige broodjes om je rozijnen- en krentenvoorraad op te maken. Ik vind het een succesrecept! Manlief houdt niet zo van brood met rozijnen en krenten erin, maar deze gaan erin als ….
Zoete rozijnenbroodjes met kardemom maken
Auteur: Goddelijke Huisvrouw
Voorbereidingstijd: 2 uren 35 minuten
Baktijd: 30 minuten
Totaaltijd: 3 uren 5 minuten
Porties: 9
Ingrediënten rozijnenbroodjes met kardemom
- 50 gr ongezouten boter, in blokjes, plus wat extra om in te vetten
- 450 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
- ½ tl zout
- 1 zakje gedroogde gist
- 25 gr fijne kristalsuiker
- 1 middelgroot ei
- 225 ml lauwwarme melk
- 2 tl vloeibare honing
- 2 el grof gehakte (ongezouten) pistachenoten
- Voor de vulling:
- 50 gr zachte boter
- 1 tl grof gemalen kardemomzaad
- 50 gr gele rozijnen
- 50 gr krenten
- 50 gr lichtbruine basterdsuiker
Instructie rozijnenbroodjes met kardemom
- Vet een diepe, vierkante bakvorm van 23X23 cm in met boter. Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Wrijf de boter met je vingertoppen door het bloemmengsel, zodat je een fijn kruimelig mengsel krijgt en roer de gist erdoor.
- Klop in een andere kom de suiker en het ei door elkaar. Houd 2 el van de melk apart en voeg de rest hiervan samen met het eimengsel toe aan het meelmengsel. Kneed dit tot een zacht deeg en voeg zo nodig de rest van de melk toe (bij mij bleven er twee el over). Breng over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed minstens 15 min., of tot het glad en elastisch is. Doe over in een licht ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat op een warme plek in ruim 1 uur rijzen tot het dubbele volume.
- Sla het deeg in de kom terug. Breng weer over op je werkvlak en rol het met een deegroller uit tot een rechthoek van 25 X 35 cm. Maak de vulling. Bestrijk het deeg met boter en strooi kardemom, gedroogde vruchten en suiker erover. Rol het deeg vanaf een lange kant op en snijd deze rol in 9 dikke plakken. Schik deze op hun kant in de bakvorm. Dek ze af met een plasticfolie en laat op een warm plekje nog 45 min. narijzen.
- Verwarm de oven voor op 200˚ C. Bak de broodjes 25-30 min., of tot ze goudbruin kleuren. Neem ze uit de oven, kwast ze in met de honing en bestrooi ze met de pistachenoten. Laat ze 10 min. afkoelen in de vorm en serveer ze warm of laat ze verder afkoelen op een rooster.