Deze taart-cake maakte ik een tijdje geleden. Als je nog nectarines (of perziken) kunt krijgen kan ik dat zeker aanraden. Maar pruimen zijn op dit moment ook op hun top, dus dat is ook heerlijk. Het aantrekkelijke aan deze taart vind ik: 1. Hij is groot genoeg voor heel veel stukjes 2. Het sap van het fruit druipt in de cakelaag eronder, waardoor je een bijna kwarkachtige substantie krijgt, zonder dat de cake ongaar is 3. Bovenop zit ook nog een heerlijke zoete knapperige kruimellaag! Het recept voor deze Fruit Crumble Cake komt van Donna Hay, uit Food Classics 2.
Nectarine-taart
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 50 minuten
Totaaltijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 10
Ingrediënten Nectarine-taart
Voor de cake:
- 185 gram zachte boter
- 275 gram fijne kristalsuiker
- 11/2 theelepel vanille-essence
- 300 gram bloem, gezeefd
- 3 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 60 ml melk
- een pond steenfruit, zoals abrikozen, nectarines, perziken of pruimen
- extra suiker om te bestrooien
Voor de topping:
- 45 gram bloem
- 11/2 eetlepel suiker
- 35 gram koude boter, in blokjes
Instructie Nectarine-taart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een ruime vierkant vorm (bijvoorbeeld 35 bij 40 cm, ik gebruikte een braadslede) in en bekleed de boden met bakpapier.
- Snijd het fruit van je keuze (ongeschild) in dunne schijfjes of plakjes.
- Doe de boter, suiker en vanille in de kom van een elektrische mixer en meng tot het licht en romig is. Voeg beetje bij beetje de eieren toe en meng goed. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom, voeg de melk toe en meng goed. Pauzeer af en toe om de boel van de zijkanten van de kom te schrapen.
- Schep het deeg in je bakvorm. Drapeer het fruit daarop in een dunnen gelijkmatige laag en bestrooi met suiker.
- Maak de kruimels door bloem, suiker en koude blokjes boter tussen je vingertoppen tot kruimels te wrijven. Strooi de kruimels over het fruit.
- Bak 50 minuten, of totdat een prikker er schoon uitkomt. Het is belangrijk dat je goed test of de cake gaar is in verband met het fruitsap, anders eet je beslag.