De vulling van deze limoenentaart is heerlijk friszuur, zacht en zoet, bijna een soort mousse. De basis van koekjes is dan weer lekker kruimelig en bijna hartig door de volkorenbiscuitjes. Je kunt dit prima als taart op een zomerse verjaardag serveren, maar als frisse afsluiting van een feestelijk etentje zou hij het ook heel goed doen.
Waar komt de Key Lime Pie vandaan?
De Key lime pie komt uit Florida. Daar hebben ze het beste citrusfruit van Amerika, zoals de key lime, een neefje van de gewone groene limoen, maar veel aromatischer. Het sap van de key lime is de ster van de Key lime pie, die al als toetje geserveerd in Florida Keys geserveerd wordt sinds de Engelsen zich daar vestigden. In Nederland hebben we natuurlijk geen key limes, zelfs niet in een flesje. Daarom maak je deze taart gewoon met het sap en de schil van gewone groene limoenen. Het is dus eigenlijk een Lime pie, maar Key lime pie klinkt wel zo interessant.
Hoe maak je een Key Lime Pie?
Om te beginnen maal je 200 gram digestives of andere biscuitjes fijn met 50 gram zachte boter. Deze mix druk je in een springvorm, net als je bij een gewone kwarktaart doet. De vorm zet je dan in de koelkast, terwijl je verder gaat met de vulling. Omdat je voor de vulling zowel drie eiwitten moet kloppen en vijf eidooiers langdurig mixen en ik maar een mixer met kom heb, koos ik ervoor om eerst de eiwitten stijf te slaan. Voor eiwitten moet je een brandschone kom hebben (ik heb hem nog even vetvrij gemaakt door er een gehalveerde limoen doorheen te halen en dit na te vegen met keukenpapier), dus daar kan je dan het beste mee beginnen. De eiwitten moeten zachte pieken hebben, dus enkele minuten kloppen op een vrij hoge stand. De eiwitten heb ik toen overgedaan in een andere kom en opzij gezet, de kom even snel omgewassen en toen ben ik verder gegaan met de eidooiers. Die klop je luchtig/stevig en dan voeg je een blikje gecondenseerde melk toe. Dit is een soort karamelachtig goedje, enorm zoet. Na de gecondenseerde melk voeg je de schil van drie limoenen (leve de microplane-rasp!) en 150 ml limoensap toe (bij mij waren dit drie limoenen, maar het kunnen er ook vier of vijf zijn). Als dit goed gemixt is, spatel je rustig de eiwitten erdoor. Dit hele goedje giet je in de bakvorm met koekruimeldeeg en zet je 25 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.
Na het bakken voelde het geheel nog een beetje wiebelig aan. Ik heb de taart een paar uur in de koelkast gezet om op te stijven en toen was hij perfect: luchtig door de geklopte eiwitten, friszuur door de limoenen en lekker zoet door de gecondenseerde melk. De bodem was wel te kruimelig, dus volgende keer gebruik ik of meer boter of andere biscuitjes.