Suikerbrood
Auteur: Goddelijke Huisvrouw
Voorbereidingstijd: 4 uren
Baktijd: 30 minuten
Totaaltijd: 4 uren 30 minuten
Porties: 10
Ingrediënten suikerbrood
- 300 g bloem
- 25 g verse gist
- 15 g suiker
- 50 g roomboter
- 6 g zout
- 150 g kandijsuiker
- halve theelepel kaneel
- Roomboter om te bestrijken
- Eventueel kandijparels
Instructie maken suikerbrood
- Los de gist op in een beetje lauwe melk.
- Smelt de roomboter en laat even afkoelen; het mag niet heet meer zijn.
- Kneed dan van alle ingredienten, behalve de kandijsuiker een soepel deeg.
- Laat het deeg afgedekt onder folie of theedoek rijzen tot het volume verdubbeld is. (Boven de verwarming was dit bij mij in minder dan anderhalf uur het geval)
- Sla het deeg plat en rol er een rechthoek van.
- Bestrooi met de kandijsuiker.
- Rol de rechthoek op tot 1 brood en zorg ervoor dat alle kandijsuiker ingesloten is.
- Bekleed een broodblik rondom met bakpapier. Echt! Anders krijg je je brood never nooit meer uit het blik. Bestrooi met nog wat kandijsuiker of kandijparels.
- Leg het deeg in het blik en laat het nog een keer rijzen tot twee maal het oorspronkelijk volume.
- Verwarm de oven voor op 180C.
- Leg een bakplaat met bakpapier onder in de oven. In die van mij liggen op de bodem nu namelijk wat zwart verkoolde resten van verbrande suiker…
- Bak het brood in 20-30 min gaar.
- Af laten koelen op een rooster