De takken van het kleine appelboompje in de voortuin bogen ver door onder het gewicht van de appels. Oogsten dus!
En omdat mijn oog viel op een recept van ‘Sweet Paul’ waarin weinig suiker gebruikt werd, leek dat een prima recept om uit te proberen. Het recept heb ik een beetje aangepast met wat ik in huis had en doe dat zelf ook gerust! Het resultaat was een lichtzoete cake waarbij ik erg moest denken aan zo’n duitse Kugelhopf; een cake gebaseerd op gistdeeg, ook met weinig suiker maar ook minder eieren. Voor de echte zoetekauwen of als dessert zou ik hem niet aanbevelen maar ik vond het een eerlijk en lekker stuk gebak voor bij een kop thee op een herfstige namiddag.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 1 uur
Totaaltijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 10
Ingrediënten Gezonde appelcake
- 4 grote appels
- 100 g honing
- scheutje calvados (of andere drank/likeur)
- 4 eieren
- 100g suiker
- 2 eetlepels kokosolie (of andere olie/boter)
- 1 theelepel vaille extract, of merg uit 1 vanillestokje
- 100 g bloem (gebruik eventueel speltbloem)
- 16 g bakpoeder
- 180 ml melk of amandelmelk
Instructie Gezonde appelcake
- Vet een springvorm van 20 cm in en verwarm de oven voor op 170 C
- Meng honing en drank goed door elkaar
- Snijd de appels in dunne plakjes, voeg de honing en de drank toe en laat minimaal 1 uur alles goed intrekken
- Verwarm de melk met de olie tot lauwwarm in een steelpannetje
- Meng in een aparte kom de bloem en bakpoeder
- Mix de eieren met de suiker en vanille
- Voeg in drie delen om en om de bloemig en melkmix toe met minimaal kloppen
- Giet het beslag in de springvorm en steek de appelpartjes dicht op elkaar diep in het beslag
- Bak ong. 1 uur (even testen of een sate-prikker er droog uitkomt)
- Laat de cake 5 minuten in de vorm koelen en los hem daarna op een rooster
- Zet koffie of thee en eet smakelijk!