De laatste kruisbessen uit de tuin…Chutney had ik al gemaakt, nu nog jam! Jam maken is zo eenvoudig dat je eigenlijk ieder recept kunt gebruiken dat je op internet kunt vinden om er vervolgens je eigen draai aan te geven. Neem bijvoorbeeld dit recept van dit prachtige blog “Eten uit de volkstuin”!
Bij de kruisbessenjam heb ik een flinke scheut vlierbloesemsiroop toegevoegd, altijd een goede combinatie!
De zacht brosse koekjes zien er een beetje vintage uit en zo smaken ze ook; ouderwets lekker! De smaak en kwaliteit van de jam is doorslaggevend dus als je de jam niet zelf maakt, wat ik volkomen kan begrijpen, koop dan een goede!
Het ietwat aangepaste recept is van Donna Hay uit een van mijn favoriete boeken: Modern Classics book 2!
Koekjes met kruisbessenjam maken
Auteur: Goddelijke Huisvrouw
Ingrediënten kruisbessenjam
- 180 g zachte boter
- 200 g suiker
- 1 ei
- 260 g bloem (of zoals ik deed: vervang 40 g bloem door rijstemeel!)
- ½ theelepel bakpoeder
- jam
Instructie kruisbessenjam
Dit soort recepten maak ik dus heel lui in de keukenmachine. Heb je die niet houd dan gewoon dezelfde volgorde aan en kneed alles met de hand en gebruik eventueel in de eerste fase de mixer!
- Oven voorverwarmen op 180C
- Mix boter en suiker romig
- Voeg het ei toe
- Roer in een kom de bloem en bakpoeder door elkaar en voeg toe aan het boter-suiker-ei mengsel.
In de keukenmachine zal dan in 20 seconden een kleffe bal ontstaan die ronddraait in je kom. Niet langer draaien dan nodig is!
- Rol met wat bebloemde handen en eventueel een theelepeltje kleine balletjes uit het deeg die je op de met bakplaat met twee vingers een beetje plat drukt.
- Gebruik de achterkant van een dikke houten pollepel (ook in bloem gedoopt) om holletjes in de koekjes te drukken
- Bak ongeveer 10 minuten tot ze licht kleuren
- Leg de koekjes op een rooster en terwijl ze afkoelen vul je ze met jam.