Dat rijpe zomerfruit schreeuwt om een eenvoudig maar heerlijk toetje voor een zwoele zomeravond in de tuin. Hoewel een crumble misschien niet zo zomers aandoet, is deze heerlijk friszoet door de verse perziken. Je kunt ook nectarines gebruiken, of een combinatie van ander rijp zomerfruit. het recept komt uit Leith’s Baking Bible.
Zomeravondtoetje: Crumble met perziken en amandelen
Recept type: dessert
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 40 minuten
Totaaltijd: 1 uur
Porties: 6
Ingrediënten Crumble met perziken
voor de topping:
- 170 gram bloem
- snufje zout
- 85 gram koude boter. in blokjes
- 55 gram gemalen amandelen
- 85 gram suiker
- ¼ theelepel vanille- of amandelessence
- 30 gram geschaafde amandelen
Voor de vulling:
- 6 tot 8 rijpe perziken (of nectarines)
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels maïsmeel
- eventueel ½ theelepel kaneel of allspice (piment)
Instructie Crumble met perziken
- Maak eerst de topping. Dit kun je ook enkele uren van tevoren doen. Zeef hiervoor de bloem met het zout. Voeg de blokjes boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het de structuur van fijn broodkruim heeft. Voeg dan de suiker, amandelen en essence toe. Blijf mixen tot het klonten worden. Zet het mengsel in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Voor de vulling schil je de perziken. Meng ze met suiker, maïsmeel en als je dat lekker vindt kaneel of allspice. Doe de vulling in een lage ovenschaal. Bekleed met de topping en strooi er tot slot de geschaafde amandelen over.
- Bak 35 tot 40 minuten in de oven tot de topping mooi goudbruin is. Lekker met vanille-ijs!