Echte mannen eten geen soesjes schijnt….maar die van mij heeft al een tijdje zitten azen op de chocolade eclairs uit het Mary Berry boek. “Maar dan niet met slagroom… maar met van die gele room!”. Opgevoed met het verorberen van eclairs zodra de franse grens gepasseerd is, is de goddelijke man zwaar belast met erfschuld voor de crème patissier. Het is een terugkerend onderwerp.
Affin, niets is eenvoudiger dan het bakken van soezen. Het enige kritische is, is dat je ze op het goede moment uit de oven haalt: Te vroeg, dan zijn ze te zacht en te laat, tja da’s nooit best..
Recept Chocolade Eclairs
50 g boter in blokjes
150 ml water
65 g gezeefde bloem
2 grote eieren
Vulling Chocolade Eclairs
slagroom of creme pattisier
Glazuur
50 g chocolade
15 g boter
75 g poedersuiker
Bereiden Chocolade Eclairs
Verwarm de oven voor op 200 C en zet twee bakplaten klaar, ingevet of bekleed met bakpapier.
Neem een klein pannetje en verwarm op een laag vuur het water met de boter. Laat de boter rustig smelten en breng het mengsel rustig aan de kook.
Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer alles stevig door met een pollepel tot er een homgene zachte bal ontstaat die los laat van de pan.
Voeg dan al roerend (of gebruik een mixer, het is even spierballenwerk!) een voor een de eieren toe zodat er een glanzende pasta ontstaat.
Lepel het deeg in een spuitzak en spuit 12 dikke strepen van ongeveer 13-15 cm op de bakplaat. Laat genoeg ruimte ertussen want ze zetten behoorlijk uit! De esthetiek van je soezen is nauw verwant met een spuitvaste hand, die ik niet heb, maar “eclairs rustique” zijn ook nog steeds prachtig!
Zet ze in 30 minuten de oven en verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 170 C. Houdt ze goed in de gaten: Ze moeten echt goudbruin zijn en goed gaar zijn voor je ze er uit haalt.
Als je ze uit de oven haalt snijdt ze dan gelijk in en laat ze afkoelen op een rekje.
Eenmaal afgekoeld vul je ze met slagroom of crème patissier. Om het glazuur te maken verwarm je de chocolade met de boter au bain marie tot alles goed gesmolten is. Dan haal je de pan van het vuur, even goed roeren en poedersuiker toevoegen en wederom goed roeren. Met een lepel of spuitzak de chocoladeglazuur op de eclairs aanbrengen en voilà: daar zijn je soezen!