Vierentwintig man, na een herfstige strandwandeling te eten geven, waarvan je bij voorbaat weet dat het geen kleine eters zijn….Aan tafel gaan was geen optie, dus uit het handje bij open haard en vuurkorf was de gedachte… En zo kwam ik uit op Cornish Pasties. Ieder normaal denkend mens had gewoon een stoofschotel gemaakt, maar uiteindelijk viel de hoeveelheid werk mee en ze waren ze een groot succes!
Het recept is ontleend van de Hairy Bikers en iets aan gepast. Bijna in alle engelse recepten staat dat je Skirt Beef moet gebruiken. In Nederland noemen we dat Bavette of Flank steak. Vroeger was dit een ondergewaardeerd en goedkoop stukje vlees maar tegenwoordig betaal je daar mede door toedoen van Herman de Blijker de hoofdprijs voor. Mijn vriendelijke slager raadde me aan zijn goede riblappen te gebruiken en dat pakte goed uit! Laat je niet verleiden door er meer kruiden dan peper en zout aan toe te voegen: De koolraap en goed vlees bepalen de specifieke smaak!
Het fijne van deze pasteitjes is dat de vulling er rauw in gaat en zodoende het snijwerk de meeste tijd vergt. Als je er 24 maakt zoals ik deed is een keukenmachine onontbeerlijk maar voor de hoeveelheid die ik nu geef hoeft dat niet, want dat kan natuurlijk ook: Gewoon voor 6 personen pasties bakken!
Cornish Pasties oftewel: Pasteitjes tijd!
Auteur: Goddelijke Huisvrouw
Voorbereidingstijd: 1 uur
Baktijd: 40 minuten
Totaaltijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 6
Ingrediënten Cornish Pasties
Deeg
- 450g bloem
- 2 theelepel bakpoeder
- 1theelepel zout
- 75 g koude boter
- 50 reuzel (kan vervangen worden door boter)
- 1 losgeklopt ei
- 130ml koud water
Vulling Cornish Pasties
- 450g aardappel, fijngesneden
- 150g koolraap, fijngesneden
- 150g onion, fijngesneden
- 300g goede fijn doorregen riblappen, fijngesneden (laat de slager doen!)
- Zout en zwarte peper
- 1 theelepel bloem
- 1 ei, losgeklopt
Instructie Cornish Pasties
Deeg
- Meng bloem, zout en bakpoeder.
- Snij de boter en reuzel in kleine blokjes, meng met de bloem en wrijf de blokjes fijn met de bloem totdat je een kruimelige geheel hebt
- Voeg vervolgens eerst het ei en dan het koude water toe en kneed snel tot een deeg. Dit alles kun je ook in een keukenmachine doen!
- Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.
Vulling
- Snijd alle ingredienten fijn. Je kunt kleine blokjes snijden (0,5 x 0,5 cm) of gebruik een dunschiller en maak fijne plakjes. (dat schijnt helemaal origineel te zijn!)
- Kruid de groenten en het vlees afzonderlijk met peper en zout.
- Bestuif het vlees met de bloem en meng dan groenten en vlees door elkaar.
De pasties!
- Verwarm de oven voor op 200C
- Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en maak een balletje van ieder deel.
- Rol de balletjes uit tot ronde cirkels van ongeveer 20 cm doorsnede.
- Verdeel de vulling over de deegcirkels.
- Pak de randen van het deeg bij elkaar en begin in het midden, waarbij je vervolgens naar de uiteinden toe als een harmonica’tje de randen bij elkaar ‘frommelt’.
- Bestrijk de pasteitjes met het losgeklopte ei en zet ze in de oven. Verlaag de temperatuur naar 10 minuten naar 180 C en na totaal 40 minuten zijn ze diepbruin en gaar!
- Je kunt ze ook wat lichter bakken, laten afkoelen en invriezen om ze later af te bakken, maar dat vergt wel wat zelfbeheersing!